Stoföl halvblod; valgus carpus båda fram, mer i höger

Ibland kommer man till föl som är kraftigt felställda, en del av dessa är instabila i muskler och senor. Det bästa man kan göra då är att fotografera och avvakta, eventuellt verkar man lite för att underlätta självkorrigeringen. Så gjorde jag i det här fallet, bild 1 visar fölet vid 6 dagars ålder, och bild 2 vid 12 dagars ålder (alltså 6 dagar senare).

Bild 1 vid 6 dagars ålder       vid 12 dagars ålder Bild 2

Eftersom fölet hade försämrats i sitt högra framknä, vinkelfelet i carpus hade ökat från 20 till 22 grader, valde vi att hjälpa fölet. Mitt arbetssätt innebär som sagt att vi arbetar i perioder, om 3-5 dagar. Här valde jag att använda Dalric-skor med medialt stöd, på båda fram. Använder alltid stödbandage över falangerna om jag korrigerar led högre upp, för att minimera risken av varus i falangerna. Den här lilla flickan fick ha sina ortopediska skor i 4 dagar.

Bild 3 4 dagar efter skoning       efter första behandlingen Bild 4

Bild 3 visar hur fölet ser ut efter 4 dagar med skor. Bild 4 är tagen under arbetets gång, vänster ben har blivit av med både bandage och sko. Vänster har bandaget borta men skon kvar, ibland sitter skon ordentligt fast.För att låta fölet återhämta sig och stärka sin muskelatur, fick hon gå utan skor i 4 dagar. Skälet till att arbeta i intervaller ligger i att om fölet blir tillräckligt starkt kan hon självkorrigera sig. I det här fallet valde vi att behandla fölet en gång till.

Kom tillbaka 4 dagar senare, bild 5, och upprepade behandlingen med mediala Dalric-skor. Då hon var lite äldre nu fick skorna sitta på i 5 dagar. Bild 6 visar hur frambenen såg ut efter andra behandlingen. Hon har nu fått så mycket hjälp så att hon klarar att självrätta det lilla som återstår. Vi ser också tydligt att falangerna inte är brutna utåt eller roterade. Hela behandlingen tog inte mer än 13 dagar (4+4+5).

Bild 5 tillbaka efter andra omgången       behandlingen slut Bild 6