Vindsvept bak, veka böjsenor bak (flaccidity)
varus tarsus och falanger vänster bak och valgus tarsus höger bak
valgus carpus båda fram

Det lilla hingstfölet är född den 5 april och vi kom på första besöket den 6:e april. Vi fotograferade och diskuterade med kunden. Fölet mycket dåligt musklat behöver röra på sig mycket, men kan inte det pga de stora felställningarna bak. Han har också svårt att bära vikt bak överbelastar fram med inåtrotation av armbågarna som en direkt följd.

Vi kom fram till att börja behandla fölet så snart som möjligt, allt för att han ska lägga vikt på bakbenen och stärka sin muskulatur. Ny tid bokas 7:e april (fölet är då två dagar gammalt).

Bild 1 1 dygn gammalt       1 dygn gammalt Bild 2

Till vänster (Bild 1) ser vi tydligt skevheten som visar sig ganska uppenbart i korset. Varus tarsus vänster bak och en valgus tarsus höger bak. I Bild 2 ser vi hur trångt fölet är i bringan när armbågarna roterar in.

Bild 3 Höger bakhov förbereds för limning av sko       Skon har precis blivit limmad. Bild 4

Eftersom han är så vek i böjseneapparaturen bak börjar vi med att limma på skor som ger ett extra stöd bakåt, för att avlasta böjseneapparten. Ett så här litet omusklat föl är det lika bra att arbeta med liggandes. Förbered väl, ta fram täcken och bädda mjukt, lägg sedan fölet ner och börja arbeta.

Bild 5 Skorna fastlimmade, sidovy       Bakifrån Bild 6

Nu har vi kommit en liten bit på väg, skorna sitter på plats. Nästa projekt är att göra de extensioner (sidoförlängningar) som ska skruvas fast i skorna. Jag väljer att göra stora extensioner för snabbt resultat. Höger bak (valgus) får medialt stöd (insida) och vänster bak (varus) får lateralt stöd (utsida).

Bild 7 Extensioner!       Extensionen fastskruvad Bild 8

När extensionerna är fastskruvade gäller det att tejpa dem för att öka fästet för fölet, plasten blir väldigt glatt på betong eller andra hårda underlag.

Arbetet klart för det här tillfället, om skorna sitter på och fölet mår bra kommer vi inte tillbaka på 5 dagar. Ny tid bokad 12:e april.

Bild 9 Ovanifrån!       Bakifrån! Bild 10

Den 12:e (5 dagar senare) är vi på plats för att ta av skorna och bedöma vad som hänt (Bilder 11 och 12).

Bild 11 Ovanifrån!       Bakifrån! Bild 12

Fölet har blivit mycket bättre men är fortfarande mycket omusklat och sladdrigt. Vi beslutar oss för att ta av skorna och återkomma om 2 dagar. Vid nästa besök kommer vi att plasta yttertån på vänster hov, så att fölet slipper rotera över yttertån i varje steg. Sagt och gjort vi återkom den 14:e april för att plasta vilket vi också gjorde (dock hade jag glömt kameran hemma).

Sto och föl fick sedan övervakad utevistelse och vi tittade till det igen den 4:e maj (20 dagar efter plastning), vilket resultat!!!

Bild 13 Ovanifrån!       Bakifrån! Bild 14

2 dagar senare var vi tillbaka för efterkontroll och verkning, den 6:e maj.

Bild 15 Ovanifrån!       Bakifrån! Bild 16