Vindsvept
valgus carpus vänster fram och liten varus carpus höger fram
varus tarsus höger bak och valgus tarsus vänster bak

Ägaren ringde mig och frågade om jag kunde ta mig an fölet, jag tvekade eftersom det var relativt långt bort. Då jag inte kunde bestämma mig bokade hon en tid på en klinik istället. Bra, tyckte jag för egentligen hade jag ingen tid.

Samma eftermiddag ringer hon igen, helt förkrossad efter att veterinären och hovslagaren på kliniken dömt ut fölet helt. Då hade jag inget annat val, fölet ska bli bra tid bokades och hon kom hem med fölet till mig. Jag blev så exalterad när jag började jobba så jag glömde att fotografera. De två första bilderna har jag fått av ägaren.

Bild 1 Ägarens bild       Ägarens bild Bild 2

Bild 1 visar en kraftig valgus carpus vänster fram och man ser lite av varus carpus i höger fram. Felställningen i högerbenet kommer av en överbelastning, pga det skeva vänster benet. I den andra bilden ser vi fölet bakifrån, felställningarna är tydliga.

Bild 3 Vänster fram med Dalric medialt stöd.       Höger bak med Dalric lateralt stöd. Bild 4

Det enda ben som inte behövde hjälp var höger fram. De övriga tre behöver hjälp. Vänster fram (valgus carpus) fick ett medialt stöd, och stödbandage över falangen. Höger bak (varus tarsus) limmades en Dalric lateralt stöd fast, ingen stödbandagering på bakben (leder till att kotan sjunker).

Jag är trött!       Fortfarande trött!

Bild 5        Bild 6

Efter de att de två första benen var klara, fick fölet dia och vila sig. Men han var så trött så arbetet med det sista bakbenet fick göras i boxen medan han sov. På vänster bakhov (valgus tarsus) plastade jag upp ett medialt stöd med hjälp av Vettec superfast. Det är mycket arbete och fölet blev väldigt trött, att korrigera tre ben samtidigt ... Lägger på mer plast än som behövs, raspar sedan till formen.

Nu var det dags för hemfärd första behandlingen startad. Återbesök om 4 dagar.

Bild 7 och 8 visar fölet fyra dagar senare, vänster fram har svarat fint på behandlingen så skon tas av. Detta ben behöver en omgång till, kan inte forcera hela korrigeringen utan behöver ytterligare omgång. Däremot är höger bak nästan klart, genom att kila det laterala stödet så forcerar jag rättningen ännu mer. Tanken är om skon med kil får sitta ytterligare två dagar så är höger bak förhoppningsvis klart. Raspade lite på vänster bak.

Bild 7 Återkomsten       4 dagar senare Bild 8

Fölet och stoet stod hos mig ett par dagar för kontroll. Åkte hem igen efter två dagar, dvs 6 dagar efter inledd behandling. På dag 6 tog jag av skon på höger bak, och satte sko på vänster fram för andra gången. Vi bestämde att andra omgångens behandling av vänster fram skulle bli 5 dagar med sko och stödbandage. Detta är lite lång tid, om det regnar och bandaget blir blött kan huden skavas under bandaget. 5 dagar är egentligen max, speciellt en blöt sommar. Ägaren kunde acceptera lite skav så vi satsade på 5 dagar.

Nästa återbesök blev efter en vila på sex dagar, resultatet syns i bilderna 9 och 10.

Från att vara utdömd av veterinär och hovslagare på klinik, till att bli en fullt fungerande häst efter egentligen 8 dagars behandling (totalt 14 dagar från starten till slutkontroll).

Bild 9 Slutkontroll       Ser bra ut! Bild 10