Ponnyföl 1 dag gammal; född med senkontraktur

Detta lilla ponnyföl föddes i början av juli, veterinären ringde och undrade om jag kunde komma och hjälpa till. Och så började det. Fölet hade stora problem att stå upp, enda gången den lyckades stå på sina ben var om den lyckades få fram hovarna tillräckligt långt framför sig, se bild 1 och 2. Det är ju ingen naturlig ställning och påfrestar carpus enormt mycket, vi ser tydligt hur höger framknä viker åt fel håll.

Bild 1 Ponnyföl 1 dag gammal       Jag försöker stå så bra jag kan! Bild 2

Detta är ett bra exempel där hovslagaren och veterinären arbetar tillsammans och kompletterar varandra. Fölet fick sin medicin av veterinären. Vi bandagerade benet med mycket bomull och gasbinda. Jag använde mig av varmluftspistol för att skräddarsy skenor till frambenen. Dessa skenor sätts på benet framifrån och lindas fast med vetrap. Skenornas uppgift är att hindra knät att vinklas åt fel håll.

Bild 3 Den lille pigg och glad       Kanske inte så glad Bild 4

Hovens tådel tejpas hårt upp mot skenan, ofta sjunker kotan snabbt inom loppet av 24-48 timmar. Jag överlämnade avtagningen av skenorna åt veterinären. Efter 40 timmar togs skenorna av och allt var frid och fröjd.

Jag gjorde ett återbesök 6 veckor senare för att kontrollera att allt var bra, och för att fotografera.

Bild 5 Återbesök 6 veckor senare       Allt ser bra ut! Bild 6