Moss; valgus höger framknä, behandlad under maj månad

Moss föddes den 28 april, som ensam överlevare i ett tvillingpar. När han föddes hade han en valgus i höger framknä, se bild 1 nedan, troligtvis för att han legat för trångt och det benet hade legat i kläm. Jag tittade på Moss den 6 maj, men tyckte att han borde stabilisera sig i sina ben innan vi beslutade om åtgärd. Några dagar senare började det raka vänstra benet att kröka sig inåt, dvs en tendens till varus i vänster framknä. Vi, jag och ägarna, beslutade då att försöka korrigera Moss med ortopedisk sko för föl (Dalric medial/lateral extension), bild 2.

Bild 1 Moss den 6 maj 2001       Moss den 10 maj 2001 Bild 2

Moss var så liten och även hans hov, så jag vågade inte limma fast skon som i instruktionen. Därmed så fick jag den att sitta i 3 dagar, vilket är acceptabelt. Problemet med att korrigera ett knä med en sko är att kotan kan bli skev inåt (varus) och att skevheten i knäet blir kvar. Jag löser detta genom att stödbandagera kotan hårt under den tid som fölet har skon på sig, naturligtvis bandageras även det andra benet för att undvika överbelastning.

Därefter så vilade han 6 dagar utan sko, och den 19 maj bestämde vi oss för att sätta på en ny sko på Moss. Bild 3 visar tydlig förbättring av höger framknä, överbelastningen av vänsterbenet har också minskat.

Bild 3 Moss den 19 maj före skoning      Moss efter skoning 19/5 Bild 4

Denna gång bestämde vi oss för att ha skon på lite längre, noggranna förberedelser och ordentlig limning. Skon satt på i 6 dagar och då bestämde vi oss för att vi var nöjda med resultatet. När det var fint väder tilläts Moss och hans mamma att vara ute i hage under hela behandlingsperioden, både med och utan sko.

Som avslutning på Moss historia har jag valt att komplettera med en bild 3 månader (31/8-01) efter behandlingens slut, bild 5, och en då Moss är åring (4/5-02), bild 6.

Bild 5 Moss den 31 augusti 2001      Moss som åring den 4 maj 2002 Bild 6